Tillfälliga sommarutställningar

 

Anneli Furmark – Målningar på papper

Värdshuset, burspråket, 22 juni - 31 augusti

Bildkonstnären och serietecknaren Anneli Furmark gästar oss med några av sina målningar. Furmark är utbildad på Konsthögskolan i Umeå 1991-97 och har sedan dess varit verksam med utställningar, böcker och illustrationer, både i Sverige och utomlands.

Hon är bosatt i Umeå, men har sin sommarateljé i Körning, Nordingrå. Samma ateljé som Thage Nordholm en gång verkat i. www.annelifurmark.com

Hund i norr

 

 

 

Eva Nordangård – Mina kreatur och jag

Värdshuset, nedervåningen, 22 juni - 22 augusti 

Det är hästarna som står i centrum för Eva Nordangårds konst, men de har gott sällskap från både kor, renar och ett par mer exotiska inslag. Nordangård har själv tagit hand om hästar, kratsat hovar och ryktat så pass att händerna minns de mjuka linjerna. Med renarna är det mer utmanande. De springer så fort – flyter fram. Men hon har fått till dem också.

Nordangård var tidigare hårdslöjdskonsulent på Länsmuseet Västernorrland.

föl-och-kalv-webb

 

 

 

Artnetco – Memories 2017

2 juni - 30 september

Samlingsutställningar med svenska, estniska och ungerska konstnärer i Estniska huset och Konstmuseet samt i spårvagnarna från Tallinn och Norrköping. www.artnetco.eu

 

KasemaaErikssonEngblomFrykholm

 

 

 

Thage Nordholm (1927-1990) – Landskap och porträtt

Önlogen, 2 juni-30 september

”Det är med landskap som med människor- det tar lång tid att bli bekant.” I Thage Nordholms ord kan man ana något av den vånda han ofta kände inför sina motiv. Landskapet var komplicerat - idyll och dramatik på samma gång. Det gällde inte att avbilda det ögat såg,utan att förmedla en känsla - landskapets själ...

På samma sätt var det när Thage målade porträtt. Det handlade inte om att avbilda en människas ansikte utan om att skildra något bortom det synliga - själens landskap om man så vill. Och det gjorde Thage på ett mästerligt sätt. Det var aldrig insmickrande, ofta ömsint och med humor. 

Thage bild comp   Thage-bild-webb

 

 

 

Margareta Sörlin – Gobelänger - när allt hänger på en tråd

Värdshuset, övre våningen, 2 juni - 30 september

Under de senaste 20 åren har Margareta Sörlin ägnat sig åt bildvävning. Hon väver på en upprättstående gobelängvävstol, utan slagbom eller trampor. Med fingrarna plockas tråd för tråd och garnet läggs in för hand. Tekniken är långsam och tålamodsprövande, men samtidigt njutningsfull och meditativ. Varje väv har tagit upp emot ett år att färdigställa.

Varpen består av grovt lin och inslaget av ullgarn, som täcker varpen helt. En del av garnerna är spunna och färgade för hand.

Motiven utgår från snabba förnimmelser; ett synintryck, en tanke eller känsla. Vissa bilder är djupdykningar i naturens färgbad, i synnerhet på hösten. Inspirationen kommer från kopplingen mellan den konkreta världen, uppfattad via den ofattbart lilla världen i våra hjärnor – och den ogripbart stora; vårt expanderande universum.

Margareta arbetar som psykolog men är också utbildad lärare i Bild-och Form. Hon ägnar en stor del av sin tid till gobelängvävning.

Förhoppningen är att hos betraktaren väcka ett ögonblick av delad nyfikenhet. www.margaretasorlin.com

 Sörlin compSörlin 3 compSörlin 2 comp

 

 

 

Nils Gunnar Johansson (1912-1996) – Minnesutställning

Önlogen, övre våningen, 2 juni - 31 augusti

Man känner kontakten mellan människa och natur i Nils Gunnar Johanssons bilder. Han beskrev sågverkssamhällena i Ådalen med en vardaglig närhet. Han skildrade ljusets skiftningar under dagen, veckan, månaden och året.

Karin Algrim skriver: ”Signifikativt för hans måleri är livsvärmen och friskheten, intensiteten och färgkänsligheten, den fantastiska ljus- och luftskildringen. Han pressar färgen till det yttersta och är absolut klockren i tonen. Grått och vitt lyser lika mycket som gult och rött.”

Professor Nils G. Stenqvist beskriver hans sensuella förhållande till oljefärgen: ”Där finns något av målandets vällust i många bilder. Man upplever temperaturen i luften, sommarvärmen eller vinterkylan, tösnön eller skaren”.

 Noringra NGJ bättre comp

 

 

Extra information