In Memoriam - Anders Åberg


En modig människa har lämnat oss

Vi sörjer Anders Åberg, 16 april 1945 – 23 januari 2018, konstnär, målare, träskulptör, humanistisk samhällsdebattör och vän.

Få  samtidskonstnärer har berört och fortsätter beröra så många människor med sin konst i så många offentligt utsmyckade miljöer - ett stort antal skolor och kommunhus, sjukhus, Arlanda, Solna tunnelbanestation och Mannaminne.

Anders Åbergs banbrytande betydelse för utvecklingen av svenskt museiliv är vida känd.

Genom skapandet av konstnärligt utformade museimiljöer man kan gå in i  - Land du välsignade, Västerbottens länsmuseum, Stockholms stadsmuseum Etnografiska museet, Arbetets museum - fick han en påverkan för utformningen av svenska museer för all framtid.

Ständigt verksam var Anders Åberg mitt uppe i arbetet med att bygga ett nytt världskonstmuseum och skulpturpark i anslutning till Mannaminne.

Det blir ett väldigt stort tomrum efter Anders Åbergs röst och person.

Kvar finns Anders Åbergs konst, som kommer att fortsätta omsluta många generationer med sitt varma, humoristiska, upproriska tilltal, och fortsätta ge framtiden inspiration om vad modiga människor kan göra, för världen och för varandra, “ för vi har ju bara det här korta livet”.

"The storms are raging on the rolling sea

And on the highways of regret

The winds of change are blowing wild and free
You ain't seen nothing like me yet"

Bob Dylan

Karin Skoglund, ordförande i Stiftelsen Mannaminne 2014-2018


 

"Som producent vid Riksutställningar lärde jag mig att arbeta tillsammans med konstnärer. I allmänhet var det lätt att finna den ”rätta” konstnären till varje enskild utställning. Så icke med Land du välsignade. Det tog ett halvår av gallerironder att förstå att Anders Åberg skulle bli denne ”rätte”.

Eva Persson, producent vid Riksutställningar och den som städslade Anders Åberg för den banbrytande utställningen Land du välsignade

Läs texten i sin helhet här, http://ueforum.se/18/181/181for1.html


 

"Vad är Mannaminne. Ett museum? Friluftsmuseum? Kultur- och konstcentrum? Vansinneprojekt? Mannaminne är allt detta, men också mycket mer. Det är frukten av nätverkande, själva spindeln i nätet."

Kerstin Smeds, historiker och professor i museologi vid Umeå universitet. Ledamot i styrelsen för Stiftelsen Mannaminne 2010-2014.

Läs texten i sin helhet här, http://ueforum.se/18/181/181for2.html


 

"Om Mannaminne blir ett mausoleum över ett egensinnigt geni kommer det att dö"

Tom Sahlén, en av initiativtagarna till Ulvö museum, invigt 2015.

Läs artikeln i sin helhet här, https://www.st.nu/artikel/kultur/om-mannaminne-blir-ett-mausoleum-over-ett-egensinnigt-geni-kommer-det-att-do


 

"Man vet inte vad man har förrän man förlorat det" 

Pål Åberg, son till Anders Åberg

Läs artikeln i sin helhet här, https://www.allehanda.se/artikel/kultur/man-vet-inte-vad-man-har-forran-man-forlorat-det-anders-abergs-son-berattar-om-mannaminne


 

"Att säga att han är anledningen till att jag i vuxen ålder får arbeta med konst vore att ta i, men hans livsverk har definitivt format en generation ungar som vuxit upp runtom Höga kusten och lärt oss att konst och kaos – det är helt okej grejer att hålla på med."

Sarah Parkman, musiker, kompositör och dramatiker.

Läs In Memoriam i sin helhet här, https://www.expressen.se/kultur/anders-aberg-visade-att-det-var-helt-okej-att-halla-pa/  


 

"Då är det den Anders jag kände och vars röst jag hör som visar sig. Den genuina Stockholmsdialekten, som aldrig lämnade honom. Varför? Han var själv genuin i allt. Han var som sitt Mannaminne - ett självporträtt!"

Margareta Petré, ungdomsvän och mångårig konstnärskollega 

Läs hennes personliga farväl här, https://www.allehanda.se/artikel/kultur/konstnarskollegans-personliga-farval-till-anders-aberg-han-var-genuin-i-allt